Takvim ve Günün Sözü

Tarihte Bugün

31 Ağustos 2008 Pazar

Ramazan Ayında Her Güne Ait Kısa ve Özel Dualar

Ramazan Ayında Her Güne Ait Kısa ve Özel Dualar
Aşağıdaki büyük fazilet ve sevapları olduğu bildirilen duaları, İbn-i Abbas Resulullah’tan (s.a.v) nakletmiştir:

دعاء اليوم الاول: اللهمَ اجْعلْ صِيامي فيه صِيام الصّائِمينَ وقيامي فيهِ قيامَ القائِمينَ ونَبّهْني فيهِ عن نَومَةِ الغافِلينَ وهَبْ لي جُرمي فيهِ يا الهَ العالَمينَ واعْفُ عنّي يا عافياً عنِ المجْرمينَ.

1. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey suçları affeden. Rabbim!

دعاء اليوم الثاني: اللهمّ قَرّبْني فيهِ الى مَرْضاتِكَ وجَنّبْني فيهِ من سَخَطِكَ ونَقماتِكَ ووفّقْني فيهِ لقراءةِ آياتِكَ برحْمَتِكَ يا أرْحَمَ الرّاحِمين.

2. Günün Duası:
Anlamı: Allah’ım! Bu günde beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır. Bu günde ayetlerini okumaya beni muvaffak kıl; rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi.

دعاء اليوم الثالث: اللهمّ ارْزُقني فيهِ الذّهْنَ والتّنَبيهَ وباعِدْني فيهِ من السّفاهة والتّمْويهِ واجْعَل لي نصيباً مِنْ كلّ خَيْرٍ تُنَزّلُ فيهِ بِجودِكَ يا أجْوَدَ الأجْوَدينَ

3. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde bana zekâ ve uyanıklık (ibadet ve itaatten gafil olmama) hali ver; beni cahillik ve batıl işlerden uzaklaştır. Bu günde indirdiğin her hayırdan bana da bir nasip ayır; cömertliğin hakkına ey cömertlerin en cömerdi!

دعاء اليوم الرابع: اللهمّ قوّني فيهِ على إقامَةِ أمْرِكَ واذِقْني فيهِ حَلاوَةَ ذِكْرِكَ وأوْزِعْني فيهِ لأداءِ شُكْرَكَ بِكَرَمِكَ واحْفَظني فيهِ بِحِفظْكَ وسِتْرِكَ يا أبْصَرَ النّاظرين

4. Günün Duası:
Anlamı: Allah’ım! Bu günde emrini uygulamak için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel tadını bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretli!

دعاء اليوم الخامس: اللهمّ اجْعَلْني فيهِ من المُسْتَغْفرينَ واجْعَلْني فيهِ من عِبادَكَ الصّالحينَ القانِتين واجْعَلْني فيهِ من اوْليائِكَ المُقَرّبينَ بِرَأفَتِكَ يا ارْحَمَ الرّاحِمين.

5. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde beni mağfiret dileyenlerden, sana itaat eden salih kullarından ve mukarreb velilerinden kıl; lütuf ve şefkatin hakkında ey merhametlilerin en merhametlisi!

دعاء اليوم السادس: اللهمّ لا تَخْذِلْني فيهِ لِتَعَرّضِ مَعْصِتِكَ ولا تَضْرِبْني بِسياطِ نَقْمَتِكَ وزَحْزحْني فيهِ من موجِباتِ سَخَطِكَ بِمَنّكَ وأياديكَ يا مُنْتهى رَغْبةَ الرّاغبينَ

6. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Sana karşı işlediğim günahtan ötürü bu günde beni yalnız bırakma; azap kırbacınla beni cezalandırma; bu günde gazabına vesile olacak şeylerden beni uzaklaştır; -sonsuz- lütfün ve nimetlerin hakkına, ey şevkli insanların en büyük arzusu!

دعاء اليوم السابع: اللهمّ اعنّي فيهِ على صِيامِهِ وقيامِهِ وجَنّبني فيهِ من هَفَواتِهِ وآثامِهِ وارْزُقْني فيهِ ذِكْرَكَ بِدوامِهِ بتوفيقِكَ يا هاديَ المُضِلّين

7. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeği bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!

دعاء اليوم الثامن: اللهمّ ارْزُقني فيهِ رحْمَةَ الأيتامِ وإطْعامِ الطّعامِ وإفْشاءِ السّلامِ وصُحْبَةِ الكِرامِ بِطَوْلِكَ يا ملجأ الآمِلين.

8. Günün Duası:
Anlamı: Allah’ım! Bu günde öksüzlere merhamet etmeyi, -fakirlerin- karnını doyurmayı, karşıma çıkan herkese Selâm vermeyi ve değerli insanlarla oturup kalkmayı bana nasip eyle; iyilik ve ihsanınla, ey arzu edenlerin sığınağı

دعاء اليوم التاسع: اللهمّ اجْعَلْ لي فيهِ نصيباً من رَحْمَتِكَ الواسِعَةِ واهْدِني فيهِ لِبراهِينِكَ السّاطِعَةِ وخُذْ بناصيتي الى مَرْضاتِكَ الجامِعَةِ بِمَحَبّتِكَ يا أمَلَ المُشْتاقين.

9. Günün Duası:
Anlamı: Allah’ım! Bu günde geniş rahmetinden beni nasipsi bırakma; açık delil ve burhanlarını bana göster ve beni alıp en kapsamlı hoşnutluğa götür; muhabbetinle ey şevkli insanların arzusu!

دعاء اليوم العاشر: اللهمّ اجْعلني فيهِ من المُتوكّلين عليكَ واجْعلني فيهِ من الفائِزينَ لَدَيْكَ واجْعلني فيهِ من المُقَرّبينَ اليكَ بإحْسانِكَ ياغايَةَ الطّالِبين.

10. Günün Duası:
Anlamı: Allah’ım! Bu günde beni sana tevekkül edenlerden, sana göre saadete erişenlerden ve sana yakınlaşan kimselerden kıl; ihsanınla ey arayanların en büyük talebi!

دعاء اليوم الحادي عشر: اللهمّ حَبّبْ اليّ فيهِ الإحْسانَ وكَرّهْ اليّ فيهِ الفُسوقَ والعِصْيانَ وحَرّمْ عليّ فيهِ السّخَطَ والنّيرانَ بِعَوْنِكَ يا غياثَ المُسْتغيثين.

11. Günün Duası:
Anlamı: Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve –cehennem- ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı!

دعاء اليوم الثاني عشر: اللهمّ زَيّنّي فيهِ بالسّتْرِ والعَفافِ واسْتُرني فيهِ بِلباسِ القُنوعِ والكَفافِ واحْمِلني فيهِ على العَدْلِ والإنْصافِ وامِنّي فيهِ من كلِّ ما أخافُ بِعِصْمَتِكَ يا عِصْمَةَ الخائِفين.

12. Günün Duası:
Anlamı: Allah’ım! Bu günde örtü ve iffetle beni ziynetlendir; bugün kanaat ve elde olana yetinme libasını bana giydir; beni bu günde adalet ve insafa sevk et ve korktuğum her şeyden beni emniyete al; koruma ve ismetinle; ey korkanları koruyan -Rabbim-

دعاء اليوم الثالث عشر: اللهمّ طَهّرني فيهِ من الدَنَسِ والأقْذارِ وصَبّرني فيهِ على كائِناتِ الأقْدارِ ووَفّقْني فيهِ للتّقى وصُحْبةِ الأبْرارِ بِعَوْنِكَ يا قُرّةَ عيْنِ المَساكين

13. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde beni (maddi ve manevi bütün) kir ve pisliklerden temizle; bu günde olması taktir edilen olaylara karşı beni sabırlı kıl. Bu günde takvalı olmaya ve iyi insanlarla arkadaşlık yapmaya beni muvaffak eyle; yardımınla, ey zavallı ve miskin insanların göz nuru!

دعاء اليوم الرابع عشر: اللهمّ لا تؤاخِذْني فيهِ بالعَثراتِ واقِلْني فيهِ من الخَطايا والهَفَواتِ ولا تَجْعَلْني فيه غَرَضاً للبلايا والآفاتِ بِعِزّتِكَ يا عزّ المسْلمين.

14. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde ayak sürçmelerimden dolayı beni cezalandırma; hata ve yanlışlarımı bağışla. Bu günde beni bela ve afetlerin hedefi etme; izzetinle, ey Müslümanların izzeti!

دعاء اليوم الخامس عشر: اللهمّ ارْزُقْني فيهِ طاعَةَ الخاشِعين واشْرَحْ فيهِ صَدْري بإنابَةِ المُخْبتينَ بأمانِكَ يا أمانَ الخائِفين.

15. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde bana huşu ehlinin itaatini nasip eyle; mütevazı insanlar gibi dönüş yapıp tövbe etmemle göğsümü genişlet; emanınla, ey korkanların emanı ve güveni!

دعاء اليوم السادس عشر: اللهمّ وَفّقْني فيهِ لِموافَقَةِ الأبْرارِ وجَنّبْني فيهِ مُرافَقَةِ الأشْرارِ وأوِني فيهِ بِرَحْمَتِكَ الى دارِ القَرارِبالهِيّتَكِ يا إلَهَ العالَمينِفين.

16. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde iyi insanlarla arkadaş olmaya beni muvaffak kıl ve kötü insanların arkadaşlığından beni uzaklaştır. Rahmetinle bana ebediyet ve sükûnet yurdu olan -cennette- yer ver; ilahlığın hakkına, ey âlemlerin ilahı!

دعاء اليوم السابع عشر: اللهمّ اهْدِني فيهِ لِصالِحِ الأعْمالِ واقْضِ لي فيهِ الحَوائِجَ والآمالِ يا من لا يَحْتاجُ الى التّفْسير والسؤالِ يا عالِماً بما في صُدورِ العالَمين صَلّ على محمّدٍ وآلهِ الطّاهِرين.

17. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde beni salih amellere hidayet et; bu günde beni hacet ve arzularıma kavuştur. Ey açıklamaya ve sormaya ihtiyacı olmayan; ey âlemdekilerin göğsünde bulunanları (içinde geçenleri) bilen –Rabbim-! Muhammed'e ve onun tertemiz Ehlibeyti'ne rahmet et.

دعاء اليوم الثامن عشر: اللهمّ نَبّهْني فيهِ لِبَرَكاتِ أسْحارِهِ ونوّرْ فيهِ قلبي بِضِياءِ أنْوارِهِ وخُذْ بِكُلّ أعْضائي الى اتّباعِ آثارِهِ بِنورِكَ يا مُنَوّرَ قُلوبِ العارفين.

18. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günün seherlerinin bereketlerinden yararlanmak için beni uyandır; nurların ışığıyla kalbimi aydınlat ve bütün uzuvlarımı bu günün eserlerinden, bereketlerinden yararlandır; nurun ile, ey ariflerin gönüllerini aydınlatan!

دعاء اليوم التاسع عشر: اللهمّ وفّرْ فيهِ حَظّي من بَرَكاتِهِ وسَهّلْ سَبيلي الى خَيْراتِهِ ولا تَحْرِمْني قَبولَ حَسَناتِهِ يا هادياً الى الحَقّ المُبين.

19. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günün bereketlerinden nasibimi bol et; hayırlarına ulaşma yolumu kolaylaştır; iyi amellerinin kabulünden beni mahrum bırakma; ey apaçık hakka hidayet eden -Rabbim-!

دعاء اليوم العشرين: اللهمّ افْتَحْ لي فيهِ أبوابَ الجِنانِ واغْلِقْ عَنّي فيهِ أبوابَ النّيرانِ وَوَفّقْني فيهِ لِتِلاوَةِ القرآنِ يا مُنَزّلِ السّكينةِ في قُلوبِ المؤمِنين.

20. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde cennet kapılarını (yüzüme) aç; cehennem kapılarını -yüzüme- kapat; bu günde Kur'ân okumaya beni muvaffak kıl; ey müminlerin kalplerine sükunet ve huzur indiren -Yüce Allah-!

دعاء اليوم الحادي والعشرين: اللهمّ اجْعَلْ لي فيهِ الى مَرْضاتِكَ دليلاً ولا تَجْعَل للشّيْطان فيهِ عليّ سَبيلاً واجْعَلِ الجَنّةِ لي منْزِلاً ومَقيلاً يا قاضي حَوائِجَ الطّالِبين.

21. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde beni hoşnutluğuna götürecek bir kılavuz kıl bana; bu gün Şeytan'ı bana ulaştıracak hiçbir yol bırakma; benim yerleşeceğim ve rahat edeceğim yeri cennet kıl; ey arayanların hacetlerini yerine getiren -Rabbim-!

دعاء اليوم الثاني والعشرين: اللهمّ افْتَحْ لي فيهِ أبوابَ فَضْلَكَ وأنْزِل عليّ فيهِ بَرَكاتِكَ وَوَفّقْني فيهِ لِموجِباتِ مَرْضاتِكَ واسْكِنّي فيهِ بُحْبوحاتِ جَنّاتِكَ يا مُجيبَ دَعْوَةِ المُضْطَرّين.

22. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Fazl-ü rahmetinin kapılarını bugün yüzüme aç; bu günde bereketlerini üzerime indir ve beni hoşnutluğuna vesile olacak şeylere muvaffak kıl; beni cennetlerinin ortasına yerleştir; ey perişanların duasını kabul eden -Allah-!

دعاء اليوم الثالث والعشرين: اللهمّ اغسِلْني فيهِ من الذُّنوبِ وطَهِّرْني فيهِ من العُيوبِ وامْتَحِنْ قَلْبي فيهِ بِتَقْوَى القُلوبِ يا مُقيلَ عَثَراتِ المُذْنِبين.

23. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde beni günah ve kusurlardan beni yıkayıp temizle; kalbimin imtihanında bana kalplerin takvasını ver; ey günahkârların sürçmelerini bağışlayan –Rabbim-!

دعاء اليوم الرابع والعشرين: اللهمّ إنّي أسْألُكَ فيه ما يُرْضيكَ وأعوذُ بِكَ ممّا يؤذيك وأسألُكَ التّوفيقَ فيهِ لأنْ أطيعَكَ ولا أعْصيكَ يا جَوادَ السّائلين.

24. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde seni razı edecek şeyleri senden diliyor ve seni rahatsız edecek şeylerden sana sığınıyorum. -Allah'ım!- Bu günde sana itaat edip karşı gelmemek için senden tevfik ve yardım diliyorum; el el açıp dilenenlere cömert davranan –Rabbim-!

دعاء اليوم الخامس والعشرين: اللهمّ اجْعَلْني فيهِ محبّاً لأوْليائِكَ ومُعادياً لأعْدائِكَ مُسْتَنّاً بِسُنّةِ خاتَمِ انْبيائِكَ يا عاصِمَ قُلوبِ النّبييّن.

25. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Beni bu günde velilerini seven, düşmanlarına düşmanlık besleyen ve peygamberlerinin sonuncusu -Muhammed Mustafa'nın (s.a.a)- sünnetine uyan kimselerden kıl; ey peygamberlerin kalplerini koruyan -Yüce Allah-!

دعاء اليوم السادس والعشرين: اللهمّ اجْعَل سَعْيي فيهِ مَشْكوراً وذَنْبي فيهِ مَغْفوراً وعَملي فيهِ مَقْبولاً وعَيْبي فيهِ مَسْتوراً يا أسْمَعِ السّامعين.

26. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde çabamı mükâfatlandır; günahımı bağışla; amelimi kabul buyur ve gözümü –günahlara- kapa; ey duyanların en iyi duyanı!

دعاء اليوم السابع والعشرين: اللهمّ ارْزُقْني فيهِ فَضْلَ لَيْلَةِ القَدْرِ وصَيّرْ أموري فيهِ من العُسْرِ الى اليُسْرِ واقْبَلْ مَعاذيري وحُطّ عنّي الذّنب والوِزْرِ يا رؤوفاً بِعبادِهِ الصّالِحين.

27. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde bana kadir gecesinin sevabını lütfeyle; işlerimi zorluktan kolaylığa dönüştür; mazeretlerimi kabul buyur; günah ve vizr-ü vebalı üzerimden kaldır; ey salih kullarına şefkatli olan!

دعاء اليوم الثامن والعشرين: اللهمّ وفّر حظّي فيهِ من النّوافِلِ واكْرِمْني فيهِ بإحْضارِ المَسائِلِ وقَرّبِ فيهِ وسيلتي اليكَ من بينِ الوسائل يا من لا يَشْغَلُهُ الحاحُ المُلِحّين.

28. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde müstehap (sünnet) amellerden nasibimi çoğalt; -dünya ve ahirette- sorumlu olduğum şeyleri hazırlayarak bana lütuf ve bağışta bulun; bugünde vesileler arasından sana vesilemi yakınlaştır bana; ey ısrarla –yalvaranların- ısrarı kendisini –başkalarıyla ilgilenmekten- alıkoymayan –Rabbim-!

دعاء اليوم التاسع والعشرين: اللهمّ غَشّني بالرّحْمَةِ وارْزُقْني فيهِ التّوفيقِ والعِصْمَةِ وطَهّرْ قلْبي من غَياهِبِ التُّهْمَةِ يا رحيماً بِعبادِهِ المؤمِنين.

29. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde rahmetinle beni kapla; bu günde bana -iyi amelleri yapmak için- tevfik ve -kötü amellerden- korunma -gücü- lütfeyle ve beni şüphe ve suç unsuru addedilebilecek şeylerin karanlığından temizle; ey mümin kullarına merhametli olan -Rabbim!-

دعاء اليوم الثلاثين:: اللهمّ اجْعَلْ صيامي فيهِ بالشّكْرِ والقَبولِ على ما تَرْضاهُ ويَرْضاهُ الرّسولُ مُحْكَمَةً فُروعُهُ بالأصُولِ بحقّ سَيّدِنا محمّدٍ وآلهِ الطّاهِرين والحمدُ للهِ ربّ العالمين.

30. Günün Duası:
Anlamı: Allah'ım! Bu günde tuttuğum orucu kendin ve resulün beğendiği şekilde mükâfatlandırıp kabul buyur ve onun furuunu -iman ve ihlâs olan- usulüyle pekiştir; efendimiz Muhammed ve onun tertemiz Ehlibeyti hakkında -Ey Rabbim!- Ve bütün övgüler âlemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur

Ramazan’daki hedeflerimiz neler olmalı?

Ramazan’daki hedeflerimiz neler olmalı?



Bir Müslüman olarak rahmet ve bereket ayı olan Ramazan’ı en verimli şekilde geçirebilmek için kendimize şu hedefleri belirleyelim:

Çok Kur'an-ı Kerim okumak ve hatim indirmek.

Teravih namazını 20 rekat olarak cemaatle camilerde kılmak.

İftar saatlerinde ümmeti Muhammet için çok dua etmek.

Oruçlarımı mutlaka sahura kalkarak tutmak ve sahur vakitlerini dua, namaz ve Allah’ı zikirle çok iyi değerlendirmek.

Öğrencilere, komşularımıza ve akrabalarımıza iftar vermek.

Sadaka, burs, bağış ve yardımlarımızı bu ayda biraz daha artırmak.

Allah'ın isimlerini bolca zikretmek.

Gıybet, su-i zan, yalan, dedikodu gibi günahlardan uzak durarak orucumuzu lekelememek.

Ramazan’ımızı bereketlendirmek için fitremizi fazlasıyla vermek.

Çevremize hayırhâh olup bu ayda kalplerin de yumuşamasını fırsat bilerek din-i mübin-i İslam'a hizmet adına daha fazla şeyler yapmak.

Hayır ve hasenat sahiplerini yeni bir nesle sahip çıkma adına çeşitli hayırlara kanalize etmek.

Kötü huy ve alışkanlıklarımızı bu rahmet ve bereket ayında tamamen terk etmeye çalışmak.

‘Ramazan tebrik ziyaretleri’ adı altında tanıdık tanımadık herkese ziyaretlerde bulunmak.

‘Her gece Kadir Gecesi olabilir’ mülahazası ile Ramazan gecelerini çok dinç olarak ibadet ve dua ile değerlendirmek.



Zaman Gazetesi
Asım Akın Işık

Teravih Namazının Kaç Rek'at Olduğu

Teravih Namazının Kaç Rek'at Olduğu
Teravih ramazan ayına mahsus bir gece namazıdır. Yatsı namazından sonra kılınır. Kadın erkek her müslüman için sünnet-i müekkede bir namazdır. Kılınmadığı takdirde kazası gerekmez. tek başına kılınabildiği gibi cemaatla kılınması kifai sünnettir. Peygamberimiz cemaatla namaz kılmaya olan iştiyakına rağmen farz namazları dışında sadece teravih namazını cemaatla kılmışlardır. (1)

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bu namazın kılınmasını ümmetine tavsiye ve teşvik etmişlerdir:
'Kim inanarak ve sevabını umarak Ramazan namazını kılarsa geçmiş günahlarından bir kısmı bağışlanır.' (2) buyurmuşlardır. Buhari teravihin önemine binaen bu hadisi 'nafile olan Ramazan Namazını kılmak imandandır' başlığı ile açtığı bir babda zikretmiştir.(3) Toplumumuzda her kesimin ilgisini çeken bu çok sevimli ve ruhlara ferahlık veren neşeli ibadetimiz ülkemizde büyük bir huşu ve huzur içerisinde yerine getirilmekte toplumumuzda birlik beraberliği ve uzlaşıyı da beraberinde getirmektedir.

Teravih namazını ilk olarak Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bir ramazan gecesi ashabı ile birlikte kılmışlardır. Ertesi gün duyulunca cemaat artmış yine teravih namazı beraber kılınmıştı. Üçüncü gece cemaat daha da çoğalmış yine Rasullüllah hanesinden çıkıp teravih namazını ashabıyle kılmışlar ancak dördüncü gece cemaat mescide sığmayacak derecede çoğalınca Peygamberimiz yalnız yatsı namazını kıldırarak hanesine çekilmiş teravih namazı için çıkmamış ve sabah namazına kadar bekleyen cemaata namazdan sonra 'teravih için beklediğinizi biliyordum fakat üzerinize farz olur da edasından aciz kalırsınız diye korktum.' (4) buyurmuştur. O günden sonra herkes teravih namazını evinde veya mescidde kendi kendine kılmaya devam etmiştir.

Hz.Ömer devlet başkanlığı sırasında teravih namazı kılmadaki dağınıklığı görmüş bunu önlemek için cemaati bir imam arkasında toplayıp tekrar cemaatla kılmanın daha hoş olacağını arkadaşlarına söylemiş ve ashabın ileri gelen hafızlarından U'bey İbn-i Kâ'bı imam tayin ederek teravih namazının cemaatla kılınmasını başlatmıştır. Hz.Ömer halkın dini bir vecd ile namaz kıldıklarını görünce 'bu ne güzel bir adet oldu' diye sevincini belirtmiştir. Gerçi teravih namazı zamanı saadette vardı. Birkaç gece de olsa bizzat Rasulüllah'ın beraberinde cemaatla kılınmıştı. Dinde olmayan birşey dine sokulmamıştı. Bu bakımdan Hz.Ömer'in 'şu ne güzel bir bid'at oldu' sözündeki bid'at ifadesi dinde olmayanı dine sokma anlamında değildir. Belki cemaatla kılınmasının yeniden ihdas edilmiş olması anlamındadır. Bunun da bir sakıncası yoktu. Çünkü Hz.Peygamber farz sayılacağı endişesiyle teravihin cemaatla kılınmasını bırakmıştı. Onun irtihalinden sonra artık böyle bir endişe de kalmamıştı. Teravihin tekrar cemaatla kılınması şariin maksadına aykırı değildi. Nitekim bilahire Hz.Ali (r.a.) da bu namazı teşvik etmiş ve 'Ömer mescidlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi Allah'da Ömer'in kabrini öyle nurlandırsın' diye memnuniyetini belirtmiştir.

Hz.Ömer zamanındaki cemaatla kılınan teravihin kaç rek'at olduğu hakkında iki rivayet vardır: Vekî'ın malik İbn Enes'den onun da yahya İbn Sa'd'dan rivayetine göre Hz.Ömer görevli birisine cemaatına yirmi rek'at kıldırmasını emretmişti.(5) Hz.Aişe'den Hz.Peygamber'in ramazanda ve sair gecelerde, bir rivayette onbir, diğer rivayette onüç rek'attan fazla namaz kılmadığı hakkındaki sahih rivayete ilaveten Hz.Ömer'in de Muvatta'daki rivayete göre onbir rek'at kıldırması için U'bey İbn Kâ'b'a emir verdiği hakkındaki rivayetleri karşısında Beyhakî'nin Said İbn Yezid'den Hz.Ömer döneminde teravihi yirmi rek'at kıldıklarına dair rivayetini İmam Nevevî te'lif etmiş ve Hz.Ömer'in onbir rek'at emri, döneminde ilk kılınan teravih gecelerine aitti. Sonra teravih yirmi rek'at olarak yerleşmişti. Şimdiye kadar devamedegelen de budur. '(6) demiştir.

Teravih namazının asrı saadette ve ondan sonraki dönemde rek'atlarının adedi hususunda daha geniş malumat edinebilmek ve sağlıklı bir sonuca kavuşmak için Allame Bedreddin Aynî'nin Umdetü'l-kârî isimli eserindeki malumata kısaca bir göz atma ihtiyacını duymaktayız. Bu İslâm aliminin verdiği bilgiye göre Resûuli Ekrem'in gece namazının gerek kemiyet ve gerek keyfiyeti hakkındaki haberleri Hz.Aişe ile İbn-i Abbas'tan başka daha birçok sahabiden gelmektedir.

Bu husustaki rivayetlerin özeti şunlardır:

Tirmizi 'nin Medine'lilerin uyguladıklarını söylediği teravih namazı vitirle birlikte kırkbir rek'attır.
İmam Mâlik'den meşhur olan otuzaltı rek'at teravih, üç de vitir'dir....
Tirmizi ekseri ilim ehline göre teravih yirmi rek'attır, zira Hz.Ömer, Hz.Ali (r.a.) ve daha başka sahabilerden rivayet edilen de budur. Bizim Hanefi ekolünün görüşleri ve sözleri de budur.......demiştir.
Saib İbn Yezid'den Ömer İbn-i Hattab'ın U'bey İbn-i Kâ'b ile temimi Dari'ye ramazan imamlığı verirken yirmi bir rek'at kıldırmalarını söylediği yüzer âyet okunarak kılınan bu namazdan cemaat dağılırken nerdeyse tan yeri ağaracağı rivayet edilmiştir.
İbn-i Abdilberr demiştir ki Haris İbn-i Abdirrahman İbn-i Ebî Zübab'ın Saib İbn-i Yezid'den rivayetine göre de teravih namazı Hz.Ömer zamanında yirmiüç rek'attı. Bunun üçü vitir namazıydı.
Hz.Ali'den gelen bu husustaki rivayete gelince Vekî'in, Hasan İbn-i Salih kanalıyla Ebu'l Hasna'dan, gelen rivayetine göre de Hz.Ali görevli bir adama teravih namazını yirmi rek'at kıldırması için emir vermişti.....
A'meş, Abdullah İbn-i Mes'ud'un da ramazan ayında yirmi rek'at teravih üç de vitir kıldığını söylemiştir. Bedreddin Ayni Tabiinden bu görüşte olanların isimlerini de verdikten sonra diyor ki İbn-i Abdilberr de demiştir ki cumhur-i Ulema'nın kavli de budur. Kufe uleması, İmam-ı Şafii'yi ve birçok fukaha da bu görüştedirler. Sahabe'den bu hususta bir ihtilaf da sözkonusu olmamıştır. U'bey İbn-i Kâ'b'dan sahih nakledilen de budur.
Allame Aynî teravih namazının rek'atlarıyle ilgili başka rivayetlere de şöyle temas etmektedir: Ebu Mucliz'den gelen rivayete göre bu zat cemaata onaltı rek'at kıldırır her gece Kur'an'ın yedide birini okurdu.....
Teravihin onüç rek'at olduğunu Saib İbn-i Yezid söylemiştir ve demiştir ki: Biz Hz.Ömer zamanında onüç rek'at kılardık. Ama yeminle söyliyeyim ki mescidden ancak sahaba karşı çıkabilirdik. Her rak'atında elli-altmış âyet okunurdu. İbn-i İshak diyor ki, bu hususta duyduklarımın en sağlamı ve uygunu budur.
Bedreddin Aynî bu onüç rek'at Hz.Ömer'in döneminde işleme koyduğu ilk gecelere ait teravih namazıydı. Sonra bunu yirmi üç'e çevirmişti, diyor. (7) Bu hususta İbn-i Ebî Şeybe'nin el-kitab-ül Musannefinde: Hz.Ömer yirmi rek'at teravih kılınmasını emrettiği tasrih edilmiş, Abdülaziz bin Refîin U'bey bin Kâ'b'ın ramazanda Medinede yirmi rek'at teravih, üç rek'at da vitir kıldırdığını söylemiştir.(8) Saib bin Yezid diyor ki biz Hz.Ömer zamanında yirmi rek'at teravih ve ayrıca vitir kılardık. Nevevi Hûlâsada bunun isnadı sahihtir. diyor.
Muvattadaki onbir rek'at rivayeti başlangıca aitdi, sonradan yirmi üzerinde istikrar etmiştir, tevarûs eden de budur...(9) Mezhep İmamlarının görüşüne gelince: İmam Malik'den otuz altı rivayetine karşılık öteki üç mezhep imamı da teravih için yirmiden noksan bir sayıyı benimsememişlerdir. Bu hususta Tahavî Cessas'ın telhîs ettiği 'İhtilâf'ü Ulema' isimli eserinde bu hususda sadece şu bilgiyi vermiştir. Hanefiler ve İmam Şafiî vitirden başka yirmi kılınır. demişlerdir. İmam Malik vitirle beraber otuz dokuz kılınır, otuz altısı teravih üçü vitirdir demiş. Ve insanların kadimden uygulayageldikleri budur. diye de ilave etmiştir.
Saib İbn-i Yezid Hz.Ömer zamanında biz ramazanda yirmi kılardık. Fakat yorulur değneklere dayanma ihtiyacı duyardık demiştir.
Hasan İbn-i Hayy, Amr İbn-i Kays'dan, o da Ebul Hasna'dan rivayet etmiştir ki: Hz.Ali (r.a.) bir kişiye ramazan da cemaata yirmi rek'at kıldırmasını emretmiştir.(10)
İbn-i Rüşd bu hususta şu bilgiyi veriyor: Ramazanda kılınan namazın rek'atları sayısında Alimler ihtilaf etmişlerdir. İmam-ı Malik iki görüşünün birinde, Ebu Hanife, İmam Şafii ve İmam Ahmed ve Davud bu namazın vitir namazından başka yirmi rek'at olduğunu söylemişlerdir. İmam Malik'den İbn-i Kasım'ın anlattığına göre İmam Malik, teravihin otuz altı, vitir namazının da üç olduğunu ve bunu güzel gördüğünü nakletmiştir. Rek'atların adedindeki ihtilaf bu husustaki naklin ihtilafına bağlıdır. Şöyleki Malik, Yezid İbn-i Ruman'dan Hz.Ömer zamanında insanlarımız yirmi üç rek'at kılırlardı diyor. İbn-i Ebi Şeybe Davud İbn-i kays'dan tahricine göre davud İbn-i kays demiştir ki insanlarımız Ömer İbn-i Abdülaziz ve Eban İbn-i Osman zamanında Ramazanda Medine'de üç rek'at vitir namazı olmak üzere otuz altı rek'at namaz kılarlardı. İbn-ül Kasım'ın İmam Malik'den anlattığına göre ötedenberi uygulanagelen bu idi. Yani ramazan namazı otuzaltı rek'attı.(11)
İLK TERAVİH
Peygamberimizin ashabına kıldırdığı ilk teravih namazından bahseden muteber hadis kaynaklarının verdikleri hadislerde teravih namazının rek'atları ile ilgili bir sayı yoktur. Bu sayı, Hz.Aişe'den rivayet edilen, Peygamberimizin gece namazları hakkındaki varid olan soruya Hz.Aişe'nin verdiği cevapla tesbit edilmeye çalışılmıştır. Hz.Aişe'den Rasulüllah'ın ramazandaki gece namazından sorulduğunda Hz.Aişe 'Rasulüllah (s.a.v.) ne ramazanda ne de ramazandan başka gecelerde onbir rek'at üzerine ziyade etmiş değildir.' (12) karşılığını vermiştir. Başka bir rivayette bu sayı onüç rek'at olarak hadiste yer almıştır. (13) Ancak Hz.Aişe'nin Hz.Peygamberin gece namazları ile ilgili belirttiği bu sayının kesin olarak teravihle ilgili olduğu şüphelidir. Zira Hadisin Sûret-i Sevkinden de anlaşılıyor ki Rasulüllah'ın devamlı kıldığı bir gece namazı vardı. Acaba ramazan münasebetiyle her ibadetinde olduğu gibi Peygamberimizin bu namazında da bir değişme, bir artış olur muydu? şeklinde bir yaklaşımla sorulmuş olabileceği variddir. Hz.Aişe'nin, Rasulüllah'ın gece namazını övmesinden de anlaşılıyor ki soru sadece ramazandaki bu gece namazı hakkında idi. Hz.Aişe soranın bir şüphesi kalmasın diye Rasulüllah'ın hem ramazandaki hem de ramazandan başka gecelerdeki namazını kapsayacak şekilde cevap vermiştir.(14) Hz.Aişe'nin bu cevabî cümlelerinde teravih namazını veya kıyam-ı Ramazanı iş'ar eden bir tasrih ve tabir de yoktur. Ayrıca Hz.Aişe'ye bu soru ne zaman sorulmuştur? sorunun sorulduğu günlerde teravih namazı biliniyor muydu? Hz.Ebu Zerr-i ElGıfari diyor ki Rasulüllah'ın ilk olarak ashabıyla kıldığı teravih namazı o yılın ramazanının yirmiüçüncü, yirmidördüncü, yirmibeşinci, gecelerinde idi. Demek ki o güne kadar böyle bir namazı henüz kimse bilmiyordu. Rasulüllah'ın gece namazları hakkında sorulan bir soruya Hz.Aişe'nin cevabı ilk teravih namazından önce miydi, sonramıydı? Bu sorunun cevabını tam olarak verebilmemiz için, Buhari'nin bu hadisi teravih hakkında açtığı babda zikretmesinden başka elimizde natık bir delil yok gibidir. Nasslardaki şumûllülük, konusunda kesin hüküm ifade edemiyeceğine bakılırsa sadr-ı İslâmda teravih namazı sekiz rek'attı. diye kesip atmanın isabetli olmayacağı anlaşılır. Fakat şu bir gerçektir ki: Hz.Ömer döneminde başlayıp, Hz.Ali ve Hz.Osman dönemlerinden beri İslâm aleminde teravihin yüzyıllarca yirmi rek'at olarak kılanagelmesi onu, böylece bütün İslâm toplumunun üzerinde ittifak ettiği bir üne ve özelliğe kavuşturmuştur ki Rasulüllah, ümmetinin yanlış bir iş üzerinde toplanmıyacağını bildirmiştir.(15) İmam Ebu Yusuf, üstadı Ebu Hanife'den, teravih namazının hükmünü ve Hz.Ömer tarafından ne gibi bir delile istinad edilerek bu namazın yirmi rek'at olmak ve cemaatle eda edilmek suretiyle ortaya konulduğu sormuştu. İmam A'zam, cevaben demişti ki: Teravih namazı hiç şüphesiz bir sünnet-i müekkededir. Hz.Ömer bu namazın cemaatla yirmi rek'at kılınması ne kendi ictihadıyle ne de sırf kendi düşüncesinden çıkartmıştır. O, Asr-ı Saadette carî olmayan bir din meselesini ihdas edip ortaya koyan bir bid'atçı değildir. Elbette Hz.Ömer bunu kendisine malum olan dinin bir asıl kaynağına ve Rasullüllah'ın bir tavsiyesine dayandırmıştır.(16)

Hakkı batıldan, sünneti bid'atdan ayırmak hususunda müstesna kudreti ve din hususunda üstün deredeki dikkati, isabetli görüş ve ictihadı, müsellem olan Hz.Ömeru'l-Faruk şer'i bir konuda kaynak olmaya değer bir kabiliyettir. Bu bakımdan gerek Hanefi fukahası, gerek Şafii fukahasının büyükbir kısmı teravih namazının yirmi rek'at olarak sünnet kılındığını söylemişlerdir.(17)

Görüldüğü üzere Hz.Ömer, Hz.Ali ve Hz.Osman dönemlerinden başlıyarak günümüze kadar uygulandığı biçimiyle teravih namazı yirmi rek'attır. Bütün fıkıh kaynaklarımızda da teravih yirmi rek'at olarak ele alınmış ve işlenmiştir. Şu anda başta ülkemiz olmak üzere bütün İslâm ülkelerinin camilerinde cemaatla teravih namazı yirmi rek'at olarak kılınmaktadır. Bu mübarek rahmet ayında büyük bir zevk ve iştiyakla, kadını-erkeği, genci-yaşlısı, hatta çoluk-çocuğu ile tam bir kaynaşma, sevgi, saygı, huzur ve sükun içerisinde dolup taşan mabetlerimizde eda edilen bir ibadetimizin rek'at sayısını tartışma konusu yaparak toplumumuzda dine karşı şüphe uyandırmak ve toplumumuzu sebepsiz yere bir fikir kargaşasına sürüklemek iyi niyetli hiç kimseye bir şey kazandırmaz. Aksine yokyere toplumumuzda tedirginlik, huzursuzluk ve sitresin artmasına sebep olur ki, bu ibadetlerin ruhuna da aykırıdır.


(1) İmam-ı Muhammed'in Ziyâdâtı
(2) Muvatta C.1, Sh.113; Buhari, C.1, Sh.251; Müslim C.1 Sh.523
(3) Buhari, İman 25,27 C.1, Sh.14
(4) Buhari 2/252; müslim 1/524
( 5).El-Kitabu'l Musannef Li İbn-ı Ebi Şeybe 2/163-164
( 6).İbn-ü'l-Hümam Fethu'l-Kadir C.1 Sh.334
(7) Aynî C.5, Sh.357 Neylü'l-Evtar C.3, Sh.61
( 8) El-Kitab-ül Masannef 2/163-164
(9) Feth-ûl Kadir (İbn-i Hümam) 1/336
(10) İhtilafü'l-Ulema, C.1, Sh.312 Madde:271
(11) İbn-i Rüşd, Ö.595 H. Bidayetü'l Müctehid ve Nihayetü'l Muttasıd.Darûl Hılafeti'l-Aliyye 1333H.bkz.Neylü'l-Evtar metni münteka C.3, Sh.60, rakam.5
(12) Muvatta 1/120
(13) Muvatta, 1/121, Müslim, 1/508-510
(14)Bkz.Tecrid Tercemesi, C.4, S.119
(15) Tirmizi, 4/466 No:2167. Mekasıdü'l-Hasene rakam 1288, Pezdevî 3/439, Keşfü'l-Hafa: rakam 1179. İbn-i Hanbel 6/396
(16) Bahr-ı Raik, İhtiyar 1/68
(17) Bkz.Tecrid tercemesi, 4/85-86

Kaynak:
1) Diyanet Başkanlığı Sitesi

Ramazan Ayında Her Gün Bir Yasin

*Ramazan ayında her gün ayrı ayrı niyet ile birer Yasin suresi okunur. Bu niyetlerle okunan Yasin-i Şerif okuyan kimsenin feyzinin artmasına vesile olacağı gibi her derde deva olacağı da ümit edilir.

1. Gün: Allah rızasına ermek niyetiyle okunur.

2. Gün: Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed s.a.v.s. için okunur.

3. Gün: Hz. Adem s.a.’ın ruhu için okunur.

4. Gün: Hz. Havva validemizin ruhu için okunur.

5. Gün: Hz. Ebu Bekir r.a.’ın ruhu için okunur.

6. Gün: Hz. Ömer r.a.’ın ruhu için okunur.

7. Gün: Hz. Osman r.a.’ın ruhu için okunur.

8. Gün: Hz. Ali’nin r.a. ruhu için okunur.

9. Gün: Hz. Fatıma validemizin ruhu için okunur.

10. Gün: Hz. Aişe validemizin ruhu için okunur.

11. Gün: Hz. Hasan Efendimiz’in ruhu için okunur.

12. Gün: Hz. Hüseyin Efendimiz’in ruhu için okunur.

13. Gün: Hz Zeyne Abidin’in ruhu için okunur.

14. Gün: Ashab-ı Kiram’ın ruhlarına bağışlamak için okunur.

15. Gün: Kur’an-ı Kerim’in nuruna müstağrak olmak niyetiyle
okunur.

16. Gün: Ruhunu kolayca teslim edebilmeye vesile olması için okunur.

17. Gün: Kabir sualinin kolay geçmesine vesile olması için okunur.

18. Gün: Münker ve Nekir’in sualleri kolay olsun diye okunur.

19. Gün: Kur’an’ın kabrini aydınlatnasına vesile olması için okunur.

20. Gün: Kur’an’ın kabrinde yoldaş olması niyetiyle okunur.

21. Gün: Mizanında hayrının ağır gelmesine vesile olması için
okunur.

22. Gün: Sırat’ı kolay geçmeye vesiel olması için okunur.

23. Gün: Arşı A’lânın gölgesinde gölgelenmeye vesile olamsı için okunur.

24. Gün: Hediye niyetiyle okunur.

25. Gün: Yüce Peygamberimiz’e komşu olmak niyetiyle okunur.

26. Gün: Azrail s.a.’ın hoş gelmesine vesile olması için okunur.

27. Gün: Büyük-küçük tüm günahlarının affı için okunur.

28. Gün: Yüce Rabbimizin Cemalini görmeye vesile olması
niyetiyle okunur.

29. Gün: Tüm Müslümanların selameti niyetiyle okunur.

30. Gün: Cenab-ı Hakk’a emanet etmek niyetiyle okunur.

Yani 30. günde Yasin-i Şerif okuduktan sonra;


”Ya Rabbi! Okuduğum Yasin-i Şeriflerin sevabını Senin yüce katına emanet ediyorum. Senden başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur. Sen kemaliyle bilen ve işitensin.” Diyerek dua ve niyazını yapmalıdır.
Yasin suresini hangi maksatla okursan ona yetişirsin. Şu halde ayrı ayrı niyetlerle Ramazan’da Yasin suresini okuyan insanın muradları ve niyetleri gerçekleşecek demektir.


*İNŞAALLAH...

Ramazan Ayında Her Gün Namaz (Teheccüd)

*Hergece İnşaAllah sahura kalkacağız... bu namazların sevabınındanda nasiplenmemiz duası ile...

RAMAZAN'IN 1.GECESI KILINACAK NAMAZ:
Bu gecede bir kimse iki rekat namaz kılsa,her rekatta da KADıR SURESı'ni okusa,AllahÜ Teala(cc) o kişiye Üç tÜrlÜ kolaylık verir:
-Bu ay içinde orucu ve namazı ona kolaylaştırır
-Bu ay içindeki orucunu ve namazını kabul eder
-Gelecek yıla kadar fakirlikten emin eder

RAMAZAN'IN 2.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(SAV)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse ,BıR FATıHA SURESı ıLE DÖRDER KERE FELAK ve NAS SURELERı'ni okumak suretiyle ıKı REKAT namaz kılsa,o yıl içinde ettiği muameleden ziyan gÖrmez.ımansız kalmak tehlikesinden emin olur.Ahirette de iki iyilik bulur:
-Cehennemden halas olur
-Cennette felah bulur.''
(Hazreti ıbn-i Ömer (RA) rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 3.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz (SAV) buyuruyor ki: ''Bu gecenin sonunda BıR FATıHA,BEş KEVSER ve BEş ıHLAS ile iki rekat namaz kılan kişi,Hz.Ebubekir Sıddık(ra)elinden bir kase dolusu kevser şarabı içer ki,asla susuzluk gÖrmez''
(Hz.Ömer(ra)ve Hz.Said (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 4.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece,BıR FATıHA ile DÖRT ASR SURESı okuyarak ALTI REKAT namaz kılan kişi altı tÜrlÜ iyilik bulur:
-MÜslÜman olarak dirilir
-MÜslÜman olarak ÖlÜr
-Kabir sualine ıhlas okur gibi cevap verir
-YÜzÜ ayın on dÖrdÜ gibi olur
-Sırat kÖprÜsÜnden yıldırım gibi geçer
-Hz.Ebubekir Sıddık(ra)kÖprÜ başında ona cenneti mÜjdeler.''
(Hz.Ebu Derda(ra) rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 5.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:''Bu gece dÖrt rekat namaz kılıp:
-1.Rekatta:BıR FATıHA ile BıR TEKASÜR SURESı
-2.Rekatta:BıR FATıHA ile BıR BıR ASR SURESı
-3.Rekatta:BıR FATıHA ile BıR MAUN SURESı
-4.Rekatta:BıR FATıHA ile Üç ıHLAS SURESı okuyan kişi kabir azabı gÖrmez.AllahÜ Teala(cc),onun gÜnahlarını defterinden kazır.Yerine bÜyÜk taatlerin sevabını yazar.''
(Hz.ıbn-i Abbas (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 6.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:Bu gece bir kişi,BıR FATıHA,BıR AYETEL KÜRSı ile 'şehidalahÜ ennehÜ'(Al-i ımran Suresi,Ayet:18)ayetini hesapsız olarak okuyarak iki rekat namaz kılarsa,AllahÜ Teala (CC)buyurur ki:
'Ey kulum!Bu namaz ile bÜtÜn gÜnahlarını bağışladım.Artık bunun gibi gÜzel amellere başla,er gibi ol,gÜzel işlerden yÜz çevirme.''(Hz.ıbn-i Mes'ud(ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 7.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bir kimse ,bu gecenin yarısında DÖRT REKAT namaz kılsa ve her rekatta BıR FATıHA ile ONAR DEFA ıHLAS,FELAK ve NAS okusa,AllahÜ Teala meleklere buyurur ki:
'GÖrÜn benim kulumu ki,tatlı uykusunu terk edip benim rızamı ister.O halde siz şahid olun ki,ben de kulumun gÜnahlarını bağışlayıp cennete girmesini emrederim.''
(Hz.Ebu Hureyre (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 8.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz:''Bu gece BıR FATıHA,BıRER DEFA DA ıHLAS,FELAK ve NAS okuyarak ıKı REKAT namaz kılan kimseye,
CEHENNEM KAPISI KAPANIP SEKıZ CENNET KAPISI AçILIR.''
(Hz.Ali(RA)rivayet etmiştir)

RAMAZANIN 9.GECESI KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bir kimse,bu gecede BıR FATıHA,ON ıHLAS ve BEşER KERE DE FELAK ve NAS SURESı ile ONıKı REKAT namaz kılsa,on tÜrlÜ haceti kabul olunur ve kıyamette yÜzÜ ayın bedir hali gibi nurlanır.''
(Hz.ıbn-i Mes'ud (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 10.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:''Bir kişi,bu gecede DÖRT REKAT namaz kılsa,
1.Rekatta:BıR FATıHA,BıR AYETEL KÜRSı,'şehidalahÜ ennehÜ'(Al-i ımran Suresi,Ayet:18)ayeti ile DUHA SURESı'ni,
2.Rekatta:BıRER DEFA FATıHA,A'LA ve ğAşıYE,
3.Rekatta:BıRER DEFA FATıHA ve DUHA SURESı,
4.Rekatta:FATıHA ile ıNşıRAH SURELERı'ni birer kere okursa ,AllahÜ Teala o kulun namazını kabul edip ÖlÜm meleğine emir verir ki:
'BEN BU KULUMU,BENıM şıDDETıMDEN VE AZABIMDAN EMıN KILDIM.''
(Hz.Ebu Hureyre (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 11.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bir kişi bu gece DÖRT REKAT namaz kılsa,her bir rekatında da BıR FATıHA,ON AYETEL KÜRSı,ON KEVSER ve ON DA ıHLAS SURESı okusa,kıyamet gÜnÜnde kendisine bÜtÜn peygamberlerin sevapları kadar sevap verilir.Aynı zamanda kıldığı bu namaz ,50 yıllık geçmiş gÜnahlarına keffaret olur.''
(Hz.Ebu Hureyre (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 12.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz (sav)buyuruyor ki:''Bu gece,AllahÜ Teala'nın verdiği sure ile (herhangi bir sure ile) ON REKAT namaz kılan kimse,muhakkak ki,gÜnah derdine karşı dermanı tam olarak bulmuştur. ''
(Hz.SÜraka (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 13.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:''Bu gecede bir kimse ,BıR FATıHA ve OTUZAR KERE DE FELAK ve NAS SURELERı'ni okumak suretiyle ALTI REKAT namaz kılsa,AllahÜ Teala o kimsenin bÜtÜn gÜnahlarını bağışlar.O kimsenin gÜnahları,denizlerin kÖpÜklerinden fazla olsa da.''
(Hz.Aişe (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 14.GECESı KILINACAK NAMAZ:
PeyPeygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gecede bir kimse,BıR FATıHA ve OTUZ ıHLAS ile DÖRT REKAT namaz kılarsa rızkı ve bereketi fazla olur.Aynı zamanda o yıl içinde bÜtÜn muradları hasıl olur.''
(Hz.Ebu Osman (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 15.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bir kimse,bu gece BıR FATıHA ve ON ıHLAS SURESı ile Üç selam vererek ALTI REKAT namaz kılsa,AllahÜ Teala,o kimseyi cehennemden azad ettiği gibi ona Tevrat'ı,ıncil'i ve Hazreti ıbrahim'e inen sahifeleri okumuş kadar sevap verir.Ayrıca yetmiş yıl aralıksız ve hiç dÖnmeden kafirlerle gaza etmiş gibi sevap verir.Aynı zamanda yÜz kere de hac etmiş sevabı verir.''
(Hz.ıbn-i Mes'ud(ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 16.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece seher vaktinde bir kimse,BıR FATıHA SURESı ile BıR 'KulillahÜmme' (Al-i ımran Suresi, Ayet:26) okuyarak ıKı REKAT namaz kılsa,AllahÜ Teala o kimsenin yÜz tÜrlÜ hacetini verir.Bunların onu dÜnya ve doksanı ahiret hacetleridir.''

RAMAZAN'IN 17.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bir kimse ,bu gecede
1.Rekatta:BıRER DEFA FATıHA ve KEVSER SURESı
2. Rekatta:BıR FATıHA ile ON DEFA ıHLAS SURESı'ni okuyarak ıKı REKAT namaz kılarsa,AllahÜ Teala o kimseyi mÜslÜmanlık Üzerine diriltir ve mÜslÜmanlık Üzerine ÖldÜrÜr.Ayrıca Azrail(Aleyhisselam),son nefesinde ona kevser şarabından içirir.Kıyamette açlık ve susuzluk gÖrmez.''
(Hz.ıbn-i Abbas(ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 18.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse DÖRT REKAT namaz kılarsa ,her rekatta BıR FATıHA,ÜçER defa da AYETEL KÜRSı,ıHLAS,FELAK ve NAS SURELERı'ni okursa o kimse,anasından doğduğu gÜn gibi gÜnahlarından soyunup çıkar.Azrail(Aleyhisselam) ona geldiği vakit,kendisini cennetle mÜjdeler.''
(Hz.ıbn-i Ömer (ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 19.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz (sav)buyuruyor ki:''Bir kimse,bu gecede DÖRT REKAT namaz kılsa,her rekatta da BıR FATıHA SURESı ile YEDı KEREDE ZıLZAL SURESı'

RAMAZAN'IN 20.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz (sav)buyuruyor ki:''Bir kimse bu gecede ALTI REKAT namaz kılsa,her rekatında da BıRER DEFA FATıHA ile DUHA SURESı 'ni okusa,o kimsenin kabri nurlu olur ve hesabı da kolay olur.''
(Hz.Abdullah ıbn-i Evfa(ra)rivayet etmiştir)

RAMAZAN'IN 21.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bir kimse bu gece ıKı REKAT namaz kılsa,her rekatında da BıR FATıHA ile BEşER defa da FELAK ve NAS okusa,o kimseye gelecek yıla dek kÖtÜ nazar değmez ve rızkı bereketli olur.O yıl içinde Ölecek olursa şehid olarak ÖlmÜş olur.''

RAMAZAN'IN 22.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(SAV) buyuruyor ki:''Bir kimse bu gece yarısında DÖRT REKAT namaz kılsa,her rekatında da BıR FATıHA ile DÖRT ıNşıRAH SURESı okusa,o kimse kırk peygamber sevabını bulur''

RAMAZAN'IN 23.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse gece yarısında ıKı REKAT namaz kılsa,her rekatında BıR FATıHA ile BEş KERE DUHA SURESı'ni okusa,o kimsenin yÜzÜ kıyamette gÜneşten daha fazla nurlu olur.Onun yÜzÜnÜn nuru ile sırat kÖprÜsÜnden ev halkının yetmiş kişisi rahatça geçer.''

RAMAZAN'IN 24.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz (sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse BıR FATıHA ve BıR KARıA SURESı ile ıKı REKAT namaz kılsa,o kimseye şÖyle nida olunur:
'Korkma!Muhakkak ki sen,emin(korkusuz)kılınanlardansın'.''

RAMAZAN'IN 25.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse ıKı REKAT namaz kılsa,her rekatta BıRER DEFA FATıHA,FıL ve KUREYş SURELERı'ni okusa,o kimsekıyamette kime şefaat ederse şefaati red olunmaz.Ayrıca suya kanmış ve karnını tok tutmuş olur''


RAMAZAN'IN 26.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse ıKı REKAT namaz kılsa,her rekatında BıR FATıHA,BıR AYETEL KÜRSı,Üç DE ıHLAS SURESı okusa,kıyamet gÜnÜnde o kimseye Öyle bir taç giydirilir ki,bÜtÜn mahlukların kılları sayısınca dil olsa o tacın kıymetini tavsif edemez.''

RAMAZAN'IN 27.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse ıKı REKAT namaz kılsa,her rekatta da BıR FATıHA ile YEDı KADıR SURESı okusa,o kişinin sevabı,kadr'e yetenlerin sevabından eksik olmaz''

RAMAZAN'IN 28.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse,BıR FATıHA ve Üç ıHLAS SURESı ile ıKı REKAT namaz kılsa,anasından doğduğu gÜn gibi gÜnahlarından çıkar ve kıyamette hesaptan kurtulur.''

RAMAZAN'IN 29.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse BıR FATıHA,YEDı ıHLAS ve BıRER FELAK ve NAS SURELERı'ni okuyarak ıKı REKAT namaz kılsa,AllahÜ Teala(cc) o kimseye nida eder ki:
'EY KULUM!Sana mÜjdeler olsun ki,orucunu ve namazını kabul ettim.GÜnahlarını bağışlayıpcenneti sana vacip kıldım.''

RAMAZAN'IN 30.GECESı KILINACAK NAMAZ:
Peygamber Efendimiz(sav)buyuruyor ki:''Bu gece bir kimse BıR FATıHA,ONAR KERE DE ıHLAS,FELAK ve NAS SURELERıNı okuyarak ıKı REKAT namaz kılsa,o kimsenin Üç tÜrlÜ bÜyÜk haceti kabul olunur:
-Taatleri makbul olur
-DÜnyadan iman ile gider
-Kitabı sağ yanından verilir


ALINTI...

Orucun vakti ve orucu kimler tutar?

Orucun vakti ve orucu kimler tutar?

Farz olan orucun vakti, Ramazan ayının günleridir. Oruç ay takvimine göre tutulur. Bilindiği gibi kameri aylar güneş takvimindeki aylara göre on gün önce gelir.
Böylece Ramazan orucuna her yıl on gün erken başlandığından Ramazan ayı yaklaşık 33 yılda sıra ile yılın bütün mevsimlerini dolaşmış ve oruç tutacağımız zamanlar da değişmiş olur. Bu durum, Müslüman'ın değişik mevsimlerde oruç tutmasını ve dolayısıyla her mevsimin zorluklarına kendini alıştırmasını ve yoksulların çeşitli mevsim şartlarında çektikleri sıkıntıları anlamasını sağlar.

Bilindiği gibi dünya üzerinde bölgeler arasında önemli farklar vardır. Meselâ; Kuzey yarım kürede kış iken güney yarım kürede yaz hüküm sürmektedir.

Eğer oruç, güneş takvimine göre belirli bir mevsimde tutulsaydı, bazı bölgelerdeki Müslümanlar ömür boyu soğuk mevsimde oruç tutarken bazıları daima sıcak günlerde tutacak, aynı şekilde müslümanların bir kısmı daima uzun günlerde oruç tutarken, bir kısmı da kısa günlerde tutmuş olacaktı.

Böylece bazı Müslümanlar orucu her zaman kolaylıkla tuttuğu halde bazıları da daima güçlük içinde tutmak zorunda kalacaktı.

Orucun, yılın bütün mevsimlerini sıra ile dolaşan kameri bir ayda (Ramazan'da) tutulması ile bu sakıncalar ortadan kalkmıştır.

Orucu kimler tutar?

Bir kimseye orucun farz olması için kendisinde şu üç şartın bulunması gerekir:

1. Müslüman olmak.
2. Akıllı olmak.
3. Erginlik çağına gelmiş bulunmak. Bu şartları taşımayanlara oruç tutmak farz değildir. Ancak erginlik çağına gelmeyen çocukları, bünyelerine zarar vermeyecek şekilde oruç tutmaya alıştırmak uygun olur.

Makbul olan oruç

Makbul olan oruç

Oruç, belirli bir süre sadece yemeyi, içmeyi bırakmak değil, aynı zamanda her türlü kötülükten de uzaklaşmıştır

Helâl olan yiyecek ve içeceklerden uzak durduğumuz gibi;



- Dilimiz, yalandan,
- Ellerimiz, haram işlerden,
- Midemiz, haram lokmadan,
- Gözlerimiz, harama bakmaktan,
- Kulaklarımız, yalan ve dedikodu dinlemekten,
- Ayaklarımız kötü işler peşinde koşmaktan uzaklaşarak,
oruçtan nasibini almalı ve ömür boyu böyle devam etmelidir.

Teravih namazı kılanların mükafatı

Hazreti Ali rivayet eder:
"Ramazan ayında teravih namazı kılanların mükafatı nedir? diye Rasul-i Ekrem S.A.V’e sormuşlardı da Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardı:"


1. Teravihini kılarsa: Anasından doğmuş gibi günahı affedilir.

2. Teravihini kılarsa: ALLAH kendisinin, ana ve babasının günahını affeder.

3. Teravihini kılarsa: Arş altından bir melek seslenir: Amelini ALLAH rızası için yap, gösteriş için yapma, ALLAH geçmişteki günahlarını affetti.

4. Teravihini kılarsa: Tevrat’ı, İncil’i, Zebur’u ve Kur’an-ı Kerim’i okumuş gibi sevap yazar.

5. Teravihini kılarsa: ALLAHü Teala Mescidi haram’da, Mescidi Medine’de ve Mescidi Aksa’da namaz kılmış gibi sevap yazar.

6. Teravihini kılarsa: ALLAHü Teala Beytil Ma’mur’u ziyaret etmiş gibi sevap verir.

7. Teravihini kılarsa: Sanki Musa a.s. devrinde yetişmiş, Firavun ve Haman’a galip gelmek için Musa’ya yardım ettiği gibi ona da ALLAH yardım eder.

8. Teravihini kılarsa: ALLAHü Teala, Hz. İbrahim a.s.’a verdiği sevap gibi ona sevap verir.

9. Teravihini kılarsa: Sanki Hz. Peygamber a.s.’ın ibadeti gibi ALLAHü Teala’ya ibadet etmiştir.

10. Teravihini kılarsa: ALLAH dünya ve ahiret hayır ve sevabıyla sevaplandırır.

11. Teravihini kılarsa: Dünyadan anasından doğmuş gibi günahsız olarak çıkar.

12. Teravihini kılarsa: Kıyamet gününde ALLAH’ın huzuruna yüzü ayın ondördü gibi ak çıkar.

13. Teravihini kılarsa: Kıyamet gününde ALLAH’ın huzuruna günahlarından arınmış olarak çıkar.

14. Teravihini kılarsa: Melaikeler gelir onun için şahitlik yaparlar, Şüphesiz bu kimse teravihini kılmıştır. Derler de ALLAH’da onu kıyamet gününde hesaba çekmez.

15. Teravihini kılarsa: Bütün arş ve kürs melekleri onun afolunması için dua ederler.

16. Teravihini kılarsa: Allahu Teala eline iki beraat verir, biri Cehennem’den kurtuluş, diğeri Cennet’e giriş içindir.

17. Teravihini kılarsa: Allahu Teala Peygamberlerin sevabı gibi sevap verir.

18. Teravihini kılarsa: Bir melek seslenir: Ey ALLAH’ın kulu, ALLAH senden ve senin anan ve babandan da razı oldu.

19. Teravihini kılarsa: Allahu Teala Firdevs cennetinde derecesini yükseltir.

20. Teravihini kılarsa: Allahu Teala, şehitlerin ve iyi kulların sevabını ona verir.

21. Teravihini kılarsa: ALLAH Cennet’te ona nurdan bir köşk yapar.

22. Teravihini kılarsa: Kıyamette ALLAH’ın huzuruna gamsız ve kedersiz olarak gider.

23. Teravihini kılarsa: ALLAH onun için Cennet’te bir şehir yapar.

24. Teravihini kılarsa: Onun için 24 tane kabul edilmiş dua vardır.

25. Teravihini kılarsa: Allahu Teala ondan kabir azabınıkaldırır.

26. Teravihini kılarsa: ALLAH 40 senelik ibadet sevabını ona yazar.

27. Teravihini kılarsa: Kıyamet gününde sıratı korkusuz yıldırım gibi geçer.

28. Teravihini kılarsa: ALLAH cennette onun kıymetini bin dereceye kadar yükseltir.

29. Teravihini kılarsa: ALLAH ona kabul olunmuş bin hac sevabı yazar.

30. Teravihini kılarsa: ALLAH ona: Ey kulum Cennet meyvelerinden ye, Selsebi suyundan yıkan, Kevserden de iç, Ben senin Rabbinim, sen de Benim kulumsun buyurur.